Bár sokaknak egyértelmű, hogy egy mechanikus billentyűzetet válasszanak a manapság elterjedtebb membrános vagy ollós megoldások helyett, sokan még nem merültek bele, miért is lelkesedik sok gamer a mechanikus modellekért. Ezért egy ismertetővel szeretnénk segíteni nekik, bemutatva a mechanikus billentyűzetek alapvető előnyeit és a különböző modellek sajátosságait. A gamer billentyűzetek más extráiról ezt a linket követve olvashattok

Miért érdemes váltani?

Az egyik legelterjedtebb érv a mechanikus billentyűzetek mellett a tartósságuk. Bár egy membrános periféria is évekig elkísérhet minket, ha valamelyik billentyűnél megsérül, az egész klaviatúrának búcsút inthetünk. Ezzel szemben a mechanikus billentyűzetek minden gombja egy külön mikrokapcsolóval bír, így egy meghibásodás esetén elég csupán az adott alkatrészt kicserélnünk.

A legelterjedtebb Cherry MX kapcsolók 50 millió leütést garantáltan kibírnak billentyűnként, de sok gyártó már ennél hosszabb élettartamra is garanciát vállal. Emellett a mechanikus billentyűzetek nagyban testreszabhatók, például a Razer is kínál bizonyos modelljeihez fém billentyűsapkákat a WASD, E, Q, és R gombokra, de akadnak olyan kisebb helyet foglaló, a numerikus billentyűket nélkülöző modellek is, mint a Razer BlackWidow Tournament Edition Chroma. A halkabb leütésekért könnyedén szerelhetünk a gombok érkezését tompító gumigyűrűket is egy-egy kapocslóra.A gamerek számára kiemelkedő fontossága lehet annak is, hogy míg egy membrános billentyűzet akkor érzékel egy leütést, amikor teljesen lenyomunk egy billentyűt, addig a mechanikus kapcsolók érzékelési pontja magasabban, a billentyűút felénél van. Ennek köszönhetően időt nyerhetünk egy-egy utasítás kiadásakor, illetve még gyorsabb lehet egy gomb ismételt lenyomása, amivel értékes tizedmásodperceket nyerhetünk. Továbbá a különálló kapcsolók megszüntetik a ghosting jelenségét is, azaz amikor a membrán nem csak a leütött, hanem egy-egy szomszédos billentyűt is aktivál.
A legnagyobb különbség viszont nem csak játék, hanem mindennapi használat közben is megmutatkozik. A mechanikus kapcsolók ugyanis sokkal jobb hallható és tapintható visszajelzést küldenek egy-egy leütésről, mint a membrános modellek. Viszont az egyes kapcsolók egészen máshogy viselkednek ebből a szempontból, így mindenki megtalálhatja az ő egyedi igényeinek megfelelő modellt.

Milyen kapcsolót válasszak?

Az alábbiakban azon kapcsolók tulajdonságairól lesz szó, amiket megtaláltok az 576 KByte kínálatában is, azzal kiegészítve, hogy melyik billentyűzetet érdemes választanotok, ha egy adott stílusra vágytok.

Cherry MX Red

A Cherry MX kapcsolók rendkívül elterjedtek a mechanikus billentyűzetekben, az elismert gyártó pedig különböző színekkel jelöli modelljeit. A Red kapcsolók viszonylag könnyen lenyomhatóak, ugyanis csupán nagyjából 46 grammos erőhatást kell rájuk kifejtenünk egy-egy leütéskor. A Cherry MX Red úgynevezett lineáris kapcsoló, ami azt jelenti, hogy a billentyű egész útja alatt egyenletes ellenállást fejt ki, az érzékeli pontnál (ami a 4mm-es billentyűút közepén, 2mm-nél van) nincs tapintható, sem hallható visszajelzés, ilyet csupán a kapcsoló teljes benyomásakor kapunk. Míg a taktilis visszajelzést adó kapcsolókat szokták gépeléshez javasolni, addig a lineáris modellek maximálisan játékra vannak kihegyezve. A Cherry MX kapcsolók 50 millió leütésig garantáltan működnek, de a gyártó vállalja, hogy akkor is legalább olyan jól, vagy jobban funkcionálnak.


   


Melyik Modellekben találom meg:
Logitech G610 Orion Red
Asus Strix Tactic Pro
Asus ROG Claymore


Cherry MX Black

A Cherry MX kapcsolók rendkívül elterjedtek a mechanikus billentyűzetekben, az elismert gyártó pedig különböző színekkel jelöli modelljeit. A Black kapcsolók viszonylag nagyobb ellenállást fejtenek ki, ugyanis nagyjából 61 grammos erőhatást kell rájuk kifejtenünk egy-egy leütéskor. A Cherry MX Black úgynevezett lineáris kapcsoló, ami azt jelenti, hogy a billentyű egész útja alatt egyenletes ellenállást fejt ki, az érzékeli pontnál (ami a 4mm-es billentyűút közepén, 2mm-nél van) nincs tapintható, sem hallható visszajelzés, ilyet csupán a kapcsoló teljes benyomásakor kapunk. Míg a taktilis visszajelzést adó kapcsolókat szokták gépeléshez javasolni, addig a lineáris modellek maximálisan játékra vannak kihegyezve. A Cherry MX kapcsolók 50 millió leütésig garantáltan működnek, de a gyártó vállalja, hogy akkor is legalább olyan jól, vagy jobban funkcionálnak.


     


Melyik modellekben találom meg:
Asus Echelon Mech

Kaihl Red

A Kaihl kapcsolói nagyon hasonló tulajdonságokkal készülnek, mint a Cherry MX modellek, de költséghatékonyabb gyártásuknak köszönhetően általában kedvezőbb áron kaphatóak a velük készített billentyűzetek. A Red kapcsolót így a Cherry egyező színű modelljéhez szokták hasonlítani, amihez hasonlóan egy lineáris, nem kattogós alkatrészről van szó, annál viszont valamivel nagyobb, 50 grammos erőhatás szükséges egy leütéshez. Míg a taktilis visszajelzést adó kapcsolókat szokták gépeléshez javasolni, addig a lineáris modellek maximálisan játékra vannak kihegyezve.


     


Melyik modellekben találom meg:
Lenovo Y mechanikus gamer billentyűzet

Romer G

A Romer G a Logitech megbízásából direkt a cég billentyűzetei számára készült kapcsoló, amit az egérkapcsolók területén hírnevet szerzett Omronnal közösen készítettek. A 4 mm-es utat bejáró Cherry MX, Kaihl és Razer kapcsolókkal szemben a Romer G már 3 mm megtétele után eléri a billentyűzet alapját, így 25%-kal még kevesebb idő telik el egy mozdulat elindításától a leütés érzékeléséig. A Romer G kapcsolók érzetre viszonylag kis különbséget jelentenek egy membrános billentyűzethez képest, az érzékelési pontnál található nagyon enyhe tapintható visszajelzés mellett ugyanis rendkívül halkak is ezek az alkatrészek.


     


A Logitech billentyűzeteiben használt, akár 70 millió leütést is bíró kapcsolók közepén egy különleges fénycsatorna továbbítja a LED háttérvilágítás fényét, így más kapcsolóknál jelentősen élénkebb a Romer G-alapú billentyűk világítása.

Melyik modellekben találom meg:
Logitech G910 Orion Spectrum

Razer

Hasonlóan a Logitech-hez, a Razer is saját kapcsolókkal állt elő, amiket egy ideje minden mechanikus billentyűzetükben alkalmaznak. Ezek az elterjedt modellekhez hasonlóan 45 grammos erőhatást igényelnek egy-egy leütéskor, lineáris kapcsolók, viszont nagyon kicsivel magasabban, 1,9 mm-nél érzékelik a leütést (az átlagos 2 helyett) a 4 mm-es billentyűút alatt. A Razer kapcsolóinak korai változatai 60, az újabb verziók pedig már 80 millió leütést bizonyítottan bírnak.


   


Tapintható visszajelzést ugyan külön nem adnak az érzékelési pontnál, a billentyű teljes lenyomásakor a megszokott mechanikus érzetet tapasztaljuk. A Razer kapcsolói két színváltozatban készülnek, míg a zöld kiadás egy jellegzetes hangbeli visszajelzést ad a leütéseinkről, addig a narancs verzió (stealth) kifejezetten halk gépelés és játék közben is. Míg a taktilis visszajelzést adó kapcsolókat szokták gépeléshez javasolni, addig a lineáris modellek maximálisan játékra vannak kihegyezve.

Melyik Modellekben találom meg:
Razer BlackWidow Stealth 2014
Razer BlackWidow Ultimate 2016
Razer BlackWidow Tournament Chroma